fbpx

Základní rozdělení krbů

Dnes pro Vás máme základní rozdělení krbů, na které můžete v dnešní době narazit. Každý typ krbu je jiný a plní jinou funkci topidla. Abyste netápali, napsali jste tento článek o základním rozdělení a jejich funkčností.

Krby Konvekční

Nejčastější typ krbových obestaveb jsou konvekční krby. Jedná se o krbovou vložku, která je obestavěna pomocí izolačního materiálu s použitím konvekčních mřížek.

Krb na principu těchto mřížek funguje. Spodní mřížka nasává studený vzduch z místnosti, který poté ochlazuje krbovou vložku a brání jejímu přehřátí a zničení. Teplý vzduch, který je nad krbovou vložkou, poté odchází do místnosti horní – výdechovou mřížkou.

Do těchto krbů umisťujeme mřížky, které jsou vyjímatelné, díky čemuž je poté možné kontrolovat a čistit kouřovod, který má v sobě taktéž čistící otvor.

Taková obestavba předává teplo do místnosti pomocí konvekcí (prouděním vzduchu).

Krb je schopný místnost vytopit během chvilky. Ohřátý vzduch lze z místnosti také rychle vyvětrat.

Krby teplovodní

Pokud chceme teplo z krbu využít jako doplňkový zdroj tepla celého domu, je zde možnost využití teplovodní krbové vložky s výměníkem, jenž je napojena na otopnou soustavu Vašeho domu.

Je zde několik výhod i nevýhod.

Teplovodní krby dokáží distribuovat teplo po celém domě a to i směrem dolů, což je nemožné u teplovzdušných krbových vložek. Nevýhodou ovšem je nemožnost topení bez ohřívání teplé vody, která musí z krbu vždy někam odcházet. Není tedy možné si například v létě zatopit jenom například pro navození příjemné atmosféry bez ohřívání vody.

Krby sálavé a akumulační

Sálavé krby fungují na trochu jiném principu oproti konvekčním krbům. 

Realizace sálavého krbu je složitější, náročnější a nákladnější.

Krb se staví z akumulačního materiálu, bez použití konvekčních mřížek.

V takovémto systému krbu stavíme uvnitř krbu tzv. „konvekční plenty“, které promísí vzduch uvnitř krbu, jenž poté topí celý svým povrchem. Jedná se tedy o hypokaustový systém – uvnitř krbu je konvekce, která se z krbu ovšem nedostane ven. Hypokaust je možné vést i do více místností a ohřívat tím i další prostory.

Krb tedy pak vytápí místnost pomocí sálání (radiace). Jedná se o zdravější teplo, které neohřívá vzduch, ale okolní předměty. Jedná se také o bezprašný systém vytápění.

Ideální použití tohoto akumulačního systému krbu je v případě, že krb chcete umístit do pasivního domu, kde by klasický konvekční krb vytvářel přílišné teplo. V sálavém, akumulačním krbu můžete ovšem toto teplo rozdělit do delšího časového pásma, díky tomu, že jej dokážete „schovat“ do akumulačního materiálu, ze kterého se poté postupně uvolňuje.

Plynové krby

Jedná se o poměrně speciální odvětví krbových vložek, které fungují na plyn.

 Je pro ně potřeba speciálního koncentrického komínu, který má uvnitř ještě jednu trubku. Vnitřním průměrem komínu je poté prováděn odtah spalin a vnějším průměrem do spotřebiče proudí vzduch pro spalování.

Plynové krby jsou uživatelsky nejpohodlnější, kdy je možné je ovládat jednoduše ovladačem anebo třeba i telefonem na dálku.

Ideální pro uživatele, kteří nechtějí mít starosti s přikládáním.

Krby – Infinity  | © Copyright 2021 | Patrikorsak.cz